Heel mbo? Nee, één kleine opleidingsroute…

- MAANDAG 04 DECEMBER 2017

Het mbo mag zich al geruime tijd verheugen op de warme belangstelling van politiek en media. En die belangstelling uit zich niet per se in positieve zin. Zorgen over de kwaliteit van deze vorm van onderwijs, het gebrek aan goede docenten, het matige imago van werken met je handen, de kansen op de arbeidsmarkt en de wens om zo snel mogelijk door te stromen naar de havo, voeren de boventoon.

Geldt dit voor heel het mbo? Nee, een kleine mbo-opleidingsroute blijft succesvol weerstand bieden aan deze teneur van zorg en twijfel.

Een aantal jaar geleden hebben opleiders en leerbedrijven in het MKB-metaalsamen met OOM, het scholingsadviesbureau van de branche, de handen ineen geslagen om via een uitgekiend opleidingstraject mbo-leerlingen klaar te stomen voor een baan in een metaalbedrijf (en zo de jaarlijkse vraag naar vakmensen in de branche het hoofd te bieden).

Het traject bestaat uit een mix van leren en werken, waarbij leerlingen intensief, gemotiveerd en passend bij hun eigen kennis én bij hun leerbaan worden opgeleid. Ze gaan 2 dagen naar school om, naast het ontwikkelen van technisch vakmanschap, zich ook te bekwamen in zogenaamde softskills zoals communicatie, samenwerking, klantgerichtheid en probleemoplossend vermogen. De overige 3 dagen brengen de leerlingen dat in praktijk bij een leerbedrijf in de regio, dat hiervoor financieel wordt ondersteund door OOM. Dit helpt de bedrijven te werken met de nieuwste technieken en inzichten, waardoor voor de leerlingen functies als mechatronicus, machinebouwer, constructiewerker of CNC-verspaner realistisch en aantrekkelijk in beeld komen.

Onze kleinschalige en persoonlijke aanpak werkt: tijdens de opleiding vallen bijna geen leerlingen uit, slaagt 85% in één keer en wacht er een gegarandeerde baan. Inmiddels zijn er meer dan 3.000 leerlingen opgeleid en is het aantal van deze regionale opleidings-combinaties gestegen tot 27.

Kortom: mbo-routes zijn echt wel aantrekkelijk en succesvol te maken. Het vraagt wel een intensieve samenwerking tussen opleiding en beroepspraktijk. En het helpt ook als daar een organisatie bij betrokken is die het proces stimuleert, de kwaliteit ervan bewaakt en de leerbedrijven financieel ondersteunt.

Erik Yperlaan, directeur OOM
Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking


NIEUWS

Handreiking maakt veilig doorwerken in MKB-metaal mogelijk

Project 'Baan zoekt Boer': 'Wie wil mij? Een 47-jarige gestopte veehouder?’

MCM wint de William Pijnenburg Award 2019

BI College doet mee aan Sterk Techniek Onderwijs in De Kempen

EVENEMENTEN

Toon meer

Deelnemende bedrijven

Brainport Industries College 
Gevestigd op de Brainport Industies Campus
BIC 1
5657 BX Eindhoven

 

 

info@brainportindustriescollege.nl
telefoon +31 651 883 483